Coton de Tulear

Pasma Coton de Tulear izhaja iz Madagaskarja, franscoske kolonije in je najverjetne v Evropo prišla 16. ali 17. stoletja s piratskim ladjevjem. Tulear je na Madagaskarju znano pristanišče, pravi raj za pirate, znan tudi pod imenom Toliara. Coton de Tulear nima divjih psov prednikov, ni mu bilo potrebno loviti za hrano in se preganjati s krokodili; bil je pes spremljevalec družine Merina, ki je vladala na Madagaskarju, od tod njihovo drugo ime Kraljevi pes iz Madagaskarja.


Do nedavnega je bila pasma še neznana, saj jo je organizacija FCI priznala šele leta 1970, dve leti pozneje pa so izdali standard tipičnih predstavnikov pasme. V Sloveniji predstavniki pasme doživljajo svojo priljubljenost šele v zadnjem desetletju.

Coton de Tulear so prijazne, nežne, pozorne in ljubeče ter nasploh ljubeznive male bele in puhaste kepice. Zelo so navezani na svojega gospodarja, družino in dom, kjer iščejo pozornost in se trudijo, da bi kar se da ugajali svoji družini in zadovoljili pričakovanja svojega gospodarja. Ena najbolj prikupnih lastnosti je težnja k poskakovanju in hoji po zadnjih tačkah. Cotoni so dobri psi čuvaji in se zelo hitro učijo, vendar pa so brez primerne vzgoje lahko tudi trmasti. Kadar je za njih primerno poskrbljeno, veljajo za popolnoma neagresivno pasmo. Večinoma so zelo radovedni pri spoznavanju novih življenjskih situacij in ljudi, odlično se ujamejo z otroki, kot tudi z ostalimi predstavniki živalskih vrst. Načeloma radi plavajo, svojemu gospodarju pa sledijo na dolgih pohodih ali pa zgolj ob lenarjenju na počitnicah in doma; prilagodili se bodo vsakršni družinski situaciji, zato vam ni potrebno skrbeti, če imate stanovanje in ne hiše ali pa če ste brez dvorišča, cotoni obožujejo tudi mestne ulice.

Pasma Coton de Tulear velja za zdravo pasmo, čeprav ne moremo popolnoma izključiti zdravstvenih težav. Tipičen predstavnik malih bombažnih kepic je lahko vaš življenjski sopotnik tudi 14 do 16 let. Beseda »coton« v francoskem jeziku pomeni bombaž in prav takšna je njihova dlaka – bombažna in bela. Njihova dolga in lahka tekstura dlake potrebuje vsaj enkrat tedensko nego s krtačenjem, kopanje pa v povprečju enkrat mesečno. Tako kot pudlji, imajo tudi cotoni hipoalergensko dlako, ki ne povzroča alergijskih reakcij na preobčutljivost, saj je zelo podobna našemu lasišču. Zaradi te značilnosti, se cotoni ne golijo, njihovo odmrlo dlako v minimalnih količinah lahko odstranimo z dnevnim razčesavanjem, seveda s primerno krtačo, ki vam jo bo predlagal vzreditelj.

Za boljšo predstavo puhastih navihančkov: njihova teža se giblje med 5 in 7 kilogramov, plečna višina pa med 25 in 30 centimetrov. Izjemen karakter, črn nosek in še bolj črne oči pa pričarajo ljubeč nasmeh na obrazih lastnikov Kraljevega psa iz Madagaskarja.