Naša punca Emmy

Emmy je kot mladiček rada naročala po katalogu

Emmy, kot jo ljubkovalno kličemo doma, je na svet prikukala v družini Orobianco na Hrvaškem 12. aprila 2007, kot prvi mladiček mamice Palčice (Orobianco Cleopatra) in očka Falca (Orobianco Falco). Malo navihanko smo pripeljali domov, ko je dopolnila tri mesece starosti in kmalu so se začele velike in majhne vragolije, vendar s toliko veselja, da je bila vsaka nagajivost male kepice takoj pozabljena.

Septembra 2007 smo obiskovali malo šolo za pse pri ŠVRK-u v Ljubljani, spomladi 2008 pa nadaljevali tečaj in uspešno opravili izpit iz poslušnosti po programu B-Bh, sama pa sem pridobila naziv za vodnika psa spremljevalca. Lahko se pohvalimo, da je bila takrat Emmy druga cotončica v Sloveniji z opravljenim takšnim izpitom in prva, ki ga je opravila pri takšni majhni starosti. Izpit iz poslušnosti po programu B-Bh je namreč zelo zahteven, potrebno je veliko poslušnosti in discipline, pes pa mora biti star najmanj 15 mesecev, kar je Emmy čisto za pasjo dlako ulovila – veselje je bilo nepozabno!

Radovedna Emmy na morju

Že od malih tačk smo pohajali po razstavah in zabeležili smo veliko uspehov v letih 2007 in 2008, postali smo Mladinski prvaki Slovenije v lepoti, Mladi šampion Bosne i Hercegovine u ljepoti, Hrvatski prvak mladih u ljepoti, Šampionka Bosne i Hercegovine u ljepoti, Slovenije ter Hrvaške. Leta 2009 smo nestrpno pričakovali, kdaj se bo gospodična odločila za ženitev, medtem pa skrbno izbirali prvega primernega ženina, na koncu pa se je gospodična kar sama odločila za prikupnega Xa in avgusta 2009 nas razveselila s štirimi majhnimi kepicami. Ko je mlada mamica ponovno pridobila na razstavni kondiciji smo nadaljevali z lepimi rezultati in velikimi uspehi, uspešno smo pridobili še kar nekaj nazivov prvaka v lepoti različnih držav v Evropi, obiskali smo kar nekaj svetovnih in evropskih razstav ter poželi odlične ocene in kritike. Emmy je sedaj mednarodna šampionka v lepoti in skupaj s simpatičnim Žakom, sta edina cotončka v Sloveniji, ki sta tudi šampiona Italije v lepoti.

Pri Soleilcoton družini se trudimo skrbeti za zdravje kosmatincev po naših najboljših močeh. Emmy je redno cepljena proti steklini in kužnim boleznim (pasja kuga, parvaviroza…), nekajkrat letno poskrbimo za odpravljanje notranjih in zunanjih parazitov, veterinarji so nam leta 2009 potrdili oceno kolčne displazije L-A, D-A – brez znakov kolčne displazije, leta 2010 pa smo pri dr. vet. Zlati Čop v Lescah opravili še pregled pogačic (luxation patella 0/0) in pregled oči (PRA test clear), seveda smo zaradi vzrejnega dovoljenja ta dva pregleda redno opravljali tudi kasneje. Iz Univerze v Missuriju (ZDA) pa so nam leta 2011 poslali še genetsko sliko za Bandera’s syndrom (Neonatal cerebellar ataxia – NCA test clear).

Med tem časom je Emmy leta 2011 postala ponovno mamica štirim puhkom, ponosni očka pa je bil kar naš Žak. S kombinacijo Emmy in Žak smo bili zelo zadovoljni in ponosni, da smo parček ponovno združili leta 2012 in med nami pozdravili še pet neverjetnih cotončkov! Tudi našim najboljšim prijateljem leta tečeje, še hitreje kot nam, zato smo se leta 2013 odločili še za zadnje leglo, ki smo ga poimenovali kar 5Prijateljev in ena od teh prijateljev je postala naša navihana Luna (Soleilcoton Pumpkin).