Navihana Luna

Leta 2013 je v naši pasji družini ostala prva Soleilcotončica – Soleilcoton Pumpkin. Poimenovali smo jo Luna. Navihanka nas vsak dan navdušuje z njeno neizmerno željo po igri, to ima po očetu Žaku, po mami Emmy pa je pridobila to izjemno lastnost, da ji ni nikdar preveč crkljanja! Naša je in radi jo imamo, takšna kot je. 

Z Luno se nisva podali v razstavni svet, saj sem ravno v njenem letu tudi sama okusila vse radosti materinstva in tako rastemo vsi skupaj, dan za dnem, leto za letom.

Leta kar bežijo in tako je naša mlada navihanka postala gospodična, še vedno navihana in razigrana seveda. Napočil je čas, ko smo tudi z Luno opravili vzrejni pregled in vse klinične teste, ki jih vzrejna komisija zahteva. Pregled pogačic (luxation patella 0/0) in pregled oči (PRA test clear) je opravila dr. Zlata Čop. Marca 2014 smo iz francoskega laboratorija Antagene prejeli genski certifikat za CMR2 (Canine Multifocal Retinopathy) – normal homozygous, kar pomeni, da ima Luna 2 normalna VMD2 gena in ne bo razvila oziroma prenesla na svoje potomce genetske anomalije, ki se lahko razvije v tako imenovano nočno slepoto. Ker imata oba Lunina starša opravljen tudi genetski test iz Univerze v Missuriju (ZDA) za Bandera’s  syndrom (Neonatal cerebellar ataxia – NCA) test clear, tega testa z Luno nismo opravili, saj starša bolezni ne moreta prenesti na svoje potomce.

Luna nas je leta 2015 razveselila s tremi mladički, v leglu so bili trije korenjaki, trije navihani frajerji, ki smo jih poimenovali Duo mi Trije, saj sta kar dva ultrazvoka pokazala le dva srčka, no nekje se je vseeno skrival še tretji! Lahko bi jih poimenovali tudi Trio adijo, ker so bili rezervirani še preden so se skotili, na kar smo pri naši Soleilcoton družini zelo ponosni, saj se z vzrejo ukvarjamo zgolj ljubiteljsko.

Luna ima pravi cotonski karakter družabnega psa. Če se najine oči srečata, že miga z repkom in je pripravljena na igro ali crkljanje. Seveda pa zna tudi mirno počivati v svoji hiški cel dopoldan, če so le moje noge kje v bližini.

Ne glede na to, pa sem prepričana, da najbolj uživa v družinskem krogu, ko ima družbo Žaka in Emmy in se lahko brez vsakršnih zadržkov podi po travniku in uživa v pasji svobodi, ki jo nudimo vsem našim kosmatinčkom.