Simpatični Žak

Želja, da bi Soleilcoton družinico obogatili z nekom posebnim, se nam je izpolnila 26. novembra 2009, ko se je mamici Pipi (Orobianco Jacuzi) skotil simpatični kosmatinček, ki je dobil prav posebno ime – Orobianco Saphir.

Doma smo ga poimenovali Žak in kot že njegovo rodovniško ime pove, je pravi biser naše Soleilcoton družine. Pridružil se nam je leta 2010 na Prešernov dan in od takrat naprej se naš jutranji vsakdan prične z njegovo neizmerno željo po igri.

Kot pravi prvošolček, je septembra 2010 Žak pridno začel obiskovati malo šolo za pse pri ŠVRK-u na Ljubljanskem Barju in izpit sva opravila s kar 99% uspešnostjo.

Tako kot z Emmy, tudi z Žakom že od malih tačk pohajamo po razstavah in pridno nizamo razstavne uspehe že od leta 2010 dalje. Zelo hitro smo si prislužili naslov mladega prvaka v lepoti Slovenije, Hrvaške in Avstrije, udeležili smo se  svetovne razstave na Danskem 2010 in evropske razstave v Sloveniji 2010, kjer je Žak osvojil odlično oceno in tretje mesto med mladimi samčki, skupaj z Emmy pa sta osvojila prvo mesto med pari cotonov. Razstavni uspehi tako mladega in perspektivnega samčka nas še danes veselijo, zato smo se, kljub že osvojenemu naslovu CH Hr pri zgolj osemnajstih mesecih, še vedno udeleževali razstav na Hrvaškem, v Sloveniji, Avstriji in Italiji in vse naslove ponosno osvojili. Med tem časom je Žak postal tudi šampion Madžarske in v letu 2011 osvojil 2. mesto v tekmovanju Top TOY med pasmo Coton de Tulear ter 3. mesto v IX. FCI skupini absolutno. Leta 2015 smo se po štiriletnem premoru pokazali na svetovni razstavi v Milanu v Italiji in Žak je osvojil 3. mesto v svojem razredu – na našega kosmatinčka smo izjemno ponosni!

Z željo, da bi Žak postal prepoznavni plemenjak med cotoni, smo januarja 2010 opravili vzrejni pregled pri mag. Maji Korošec in Željku Gajiću. Kot pričakovano, je Žak vzrejni pregled opravil z odlično telesno oceno in vzrejnim dovoljenjem I za leto 2010/2011. Pri dr. vet. Zlati Čop v Lescah smo opravili še pregled pogačic (luxation patella 0/0) in pregled oči (PRA test clear). Iz Univerze v Missuriju (ZDA) pa so nam leta 2011 poslali genetsko sliko za Bandera’s  syndrom (Neonatal cerebellar ataxia – NCA test clear), iz laboratorija Antagene pa imamo tudi DNA certifikat za CMR2 – clear. Pri Soleilcoton družini se trudimo skrbeti za zdravje kosmatincev po naših najboljših močeh. Žak je redno cepljena proti steklini in kužnim boleznim (pasja kuga, parvaviroza…), nekajkrat letno poskrbimo tudi za odpravljanje notranjih in zunanjih parazitov.

Razstavni uspehi simpatičnega Žaka so se pridno nabirali in naziv Mednarodnega prvaka v lepoti je našemu plemenjaku prinesel doživljenjsko vzrejno dovoljenje.