Soleilcoton mladički

Moje odprto pismo vam…


Soleilcoton družina šteje 3 člane. To so Emmy, samička, ki je sredi aprila 2017 praznovala okroglih 10 let in je moj prvi pasemski štirinožni najboljši prijatelj oziroma prijateljica. Z njo sva prepotovale ‘cel svet’. Ob njenem odraščanju me je prevzel svet razstav, saj je prejemala krasne ocene in rezultate, poleg tega pa smo se veliko družile z nama podobnimi celo na Švedskem in na Danskem, no na Danskem že nisva bili več sami, saj se je dogodivščinam kmalu pridružil še Žak. Žak je konec leta 2016 praznoval 7. rojstni dan. Živi pri moji sestri Janji, le nekaj kilometrov stran. Ob vikendih se družimo pri babici na podeželju, kjer imajo za hišo ogromen travnik. Povem vam, da ga ni lepšega pogleda na Cotona v naravi, na travi, kot da lebdijo v zraku, dejansko pa se podijo na vso moč in uživajo v igri. Žak je samček, ki je vedno pripravljen na igro. Na prvi pogled zgleda velik, vendar pa je pod vso to dlako kot mala miška. Zelo je zaščitniški, tako do naju s sestro, kot do Emmy in Lune. Kadarkoli gremo skupaj na sprehod je pozoren in zna povedati, da smo me gospe in gospodične pod njegovim okriljem. Tudi on je bil zelo uspešen v razstavnem svetu, pridobil si je celo naziv plemenjaka z doživljenjskim vzrejnim dovoljenjem. Omenila sem Luno, to je njuna hčerka. Po tolikih letih vzreje, sem se odločila, da iz zadnjega legla staršev Emmy in Žak, morajo korenine ostati v naši Soleilcoton družini. Tako se nam je leta 2013 pridružila oziroma ostala z nami Luna. Luna je tako razigrana samička, samo ob pogledu nanjo, dvigne rep, začne z njim mahati in že je pripravljena, ali na crkljanje ali pa na igro, res pa je, da je še nekoliko nezaupljiva in to pokaže z laježem, ki pa ni agresivne narave. Vse tri kosmatinčke vzdržujemo v dobri kondiciji dlake, tako da lahko pri nas vidite dejansko, kako pasemski Coton de Tulear zgleda v svoji skoraj da popolnosti, saj popolnega psa ni – vsaj takšno je moje mišljenje.Luna je imela leta 2015 prvo leglo, vendar je imela tudi carski rez. Za naju s sestro je bila to težka preizkušnja, saj z Emmy nisva imele takšnih izkušenj. V avgust 2017 pa smo se morali soočiti z novo težko preizkušnjo – absorpcijo zarodka.

Mladičkov žal ne moremo natančno načrtovati. Tisti, ki imajo več samičk primernih za parjenje, lahko imajo tekom celega leta na razpolago mladičke. Naša Soleilcoton družina pa ima le eno samičko in za nas je prav, da je tako, saj se lahko v celoti posvetimo leglu. Breja psička, kasneje doječa psička in mladički zahtevajo veliko pozornosti in skrbi. Mladičke je potrebno navaditi na samostojno hranjenje, kasneje jih je potrebno soočiti s čim več običajnimi situacijami, ki jih vsakodnevno doživljajo v novem domu, npr. sesalec, ropot, družinski in prijateljski obiski… Na vse to se mora mladiček navaditi, to pa ne gre čez noč, niti ni zaključeno v času tistih dveh mesecev, ko so še v leglu pri mami. V starosti 8 tednov mladički šele začnejo dojemati in slediti socializaciji, zato je marsikdaj zgrešeno dejstvo, da vam nekdo pri dveh mesecih ponuja že socializiranega mladiča. Začnemo jih tudi navajati na čistočo, vendar je tudi tukaj potrebno upoštevati naravno pot – mladički do starosti treh mesecev ne znajo zadržati vode, niti ne vejo, da bi morali lulati in tudi na tem mestu, se kdaj pojavijo napačne informacije, da vam nekdo ponuja že sobno čistega mladička. Res pa je, da iz naše družine Soleicoton dobite mladička, ki je cepljen po programu veterinarja (vendar ne steklina, ki se cepi od starosti treh mesecev dalje), dobijo EU potni list, mikročip in kasneje tudi rodovnik (kolikor hitro nam ga Kinološka zveza Slovenije uspe izdati), vsakemu mladičku in njegovi novi družini pripravimo nekaj za popotnico, vsebina je seveda presenečenje za nove lastnike. Naše izkušnje in znanje, ki smo ga na tej kratki vendar bogati poti prejeli s strani moje vzrediteljice in ostalih pasjih prijateljev pa rade volje delimo naprej.


Seveda imamo odprta vrata za obiske, kadarkoli smo le doma. Ko imamo mladičke je tudi z moje strani priporočljivo več obiskov, saj se tako mama in mladički navadijo na novega človeka, vonj, glas in je potem v novem domu vse zelo, zelo bolj enostavno oziroma lažje je zapustiti varno zavetje legla in zakorakati v čisto nov svet. Si želite postati član naše Soleilcoton družine in med svoje sprejeti malo belo, navihano zverinico? Morda pa imamo takšnega cukerčka za vas!


Lep pozdrav ♥